Bilsete og sikring av barn i bil

Slik sikrer du nurket på bilturen

Ikke la spedbarn sitte for lenge i bilsetet. Det kan gi barnet pustevansker.

BARNESETE: Mange glemmer å sikre den nyfødte i bilen på vei hjem fra sykehuset. Også spedbarn skal sitte i barnesete.
BARNESETE: Mange glemmer å sikre den nyfødte i bilen på vei hjem fra sykehuset. Også spedbarn skal sitte i barnesete. Foto: FOTO: http://www.flickr.com/photos/diamondnikon/ på Flicker.com. Noen rettigheter reservert
Sist oppdatert

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Å etterlate nyfødte spedbarn i bilstoler i lange perioder av gangen kan resultere i lavt oksygennivå og risiko for pusteproblemer hos barnet, ifølge en ny studie omtalt av helsenettstedet WebMD.

Synker sammen i kroppen

Forskerne bak studien understreker at barnebilseter er nødvendige for trygg transport av spedbarn.

Men det er ikke bra å la barnet bli sittende i en "oppreist" stilling over lang tid. Det kan gi press mot barnets brystkasse og påvirke luftveiene.

Ifølge studien hadde friske, fullbårne to dager gamle spedbarn, som ble plassert i bilsete i 60 minutter, i gjennomsnitt lavere oksygennivå enn barna som hvilte på ryggen i babyseng.

- Det stemmer med det vi vet. Kroppen og brystkassen på spedbarn synker sammen når de sitter i bilstol. De aller minste bør derfor komme ut av setet annenhver time. Babyen må få lov til å skifte stilling, ellers blir det ubehagelig, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk til Klikk.no.

Les også: Disse bilbarnesetene er best i test

Ikke farlig for ryggen

Det er altså ikke på grunn av at det kan være skadelig for ryggen at spedbarn ikke skal sitte for lenge i bilsete, men fordi de minste ikke selv klarer å strekke seg ut eller rette seg opp, slik større barn og voksne gjør når de sitter lenge i bil.

Dette er grunnen til at man ikke anbefaler bilstoler til premature eller for tidlig fødte barn.

Les også: Har du Norges morsomste baby?

Det finnes i dag tre godkjente sikkerhetsutstyr for spedbarn i bil: Bakovervendt bilbarnesete, sikkerhetsnett og boxette. For premature barn er boxette (babyseng) den beste nødløsningen, inntil barnet er stort nok til å benytte et barnesete.

Boxette kan minne om et barnesete, det har et plastskall og barnet festes med fempunktsbelte. Hovedforskjellen er at barnet har en liggende posisjon, og at sengen festes på tvers av kjøreretningen.

Trygg Trafikk anbefaler bilbarnesete til friske barn som ikke er for tidlig fødte, først og fremst fordi de andre alternativene gir dårlig sikkerhet ved sidekollisjon.

Kristin Øyen mener det er omsorgssvikt å ikke sikre babyer i bil.

- Bilsete skal aldri være en oppbevarings- eller soveplass, men det skal brukes under bilkjøring, sier hun.

Les også: Stor guide til aleneforeldre

Men hvis barnet sover, er det ingen grunn til å vekke det for å ta det ut av setet.

Sikring av barn i bil

  • Det er påbudt med bakovervendt bilbarnesete fram til barnet veier ni kilo. Trygg Trafikk anbefaler at barnet sitter bakovervendt til 4 års alder.
  • Ifølge TT er det fem ganger så høy risiko for å bli drept eller skadet i forovervendte bilbarneseter som i bakovervendte.
  • Følg monteringsanvisningen nøye, og spør gjerneom hjelp der du kjøper bilbarnesetet.
  • Pass på at setet står stødig, og ikke legg setet lengre bakover enn anbefalt.
  • Pass på at beltene i bilbarnesetet strammer godt rundt barnet. Tilpass belteremmene etter barnets påkledning.

Overlege Tor Einar Calisch ved Barneintensiven på Ullevål universitetssykehus støtter Trygg Trafikk, og påpeker at de bilbarnesetene som er på markedet i dag, har en vinkel som er tilrettelagt for ryggen.

- Men jeg anbefaler at setet bare brukes i bil, og ikke ellers, sier han til «Gravid».

Babyen løst i setet

I sommer gjennomførte Trygg Trafikk og Statens vegvesen en telling ved fire sykehus i Oslo og Akershus for å se hvor mange nyfødte som var sikret på riktig måte på sitt livs aller første kjøretur.

58 av totalt 89 nyfødte spedbarn var riktig sikret.

Les også: Slik får du barnet til å sove

19 av babyene var helt usikret, mens 12 var forsøkt sikret med utstyr som ikke er godkjent for spedbarn.

En av mødrene hadde lagt babyen løst i passasjersetet foran, mens hun selv snakket i mobiltelefonen og røyket ut av vinduet.

Andre satte barnevognbagen løst i setet, eller hadde barnet på fanget.

Kristin Øyen i Trygg Trafikk er sjokkert.

Ingen unnskyldning

- Jeg håper og tror at resultatene ville sett bedre ut ved sykehus andre steder i landet. I Oslo er det nok en del foreldre som ikke har egen bil, og derfor ikke har gått til innkjøp av bilbarnesete.

Men selv om du ikke har bil, kommer du helt sikkert til å kjøre en del bil, og da må du også ha tilgjengelig sikkerhetsutstyr til barnet, påpeker Øyen.

Hun anbefaler at foreldre enten kjøper et godkjent bilbarnesete, eller leier et de gangene de har behov for det.

Les også: Dette er det sunneste syltetøyet

- Det finnes ingen unnskyldning for å ikke sikre barnet i bilen.

Det spiller ingen rolle om du bare skal kjøre en liten tur, eller skal kjøre sakte i bytrafikken.

Svært få barn dør

Et spedbarn kan bli drept eller alvorlig skadet i en kollisjon i 50 kilometer i timen når de ikke er sikret.

Det finnes ingen unnskyldning for å ikke sikre barnet i bilen.

Og selv om du kjører forsiktig, vet du jo ikke hvordan andre bilister kjører, påpeker Øyen, som oppfordrer helsepersonell til å ta opp temaet sikring i bil i utskrivningssamtalen med den fødende på sykehuset.

Hvis spedbarn sitter i et riktig montert, bakovervendt bilbarnesete, vil det være like beskyttet ved kollisjon som en voksen.

Og nettopp fordi norske foreldre stort sett er flinke til å sikre barn i bil, dør svært få barn i trafikken.

- På 1970-tallet døde i gjennomsnitt cirka 80 barn i trafikken hvert år. Nå er det under 20 barn som mister livet i trafikken årlig, forteller Øyen.

Skeptisk til brukte seter

Som kjent kan det være til dels store utgifter knyttet til å få en baby i hus. Et nytt bilbarnesete godkjent for spedbarn koster gjerne fra 2000 kroner og oppover.

Dette setet kan barnet bruke i et års tid, noen ganger må det byttes ut enda tidligere.

Les også: Nekter far å være med på fødselen

- Sammenlignet med hva det koster å ha bil, er ikke bilbarnesetet en stor kostnad. Det er mulig å kjøpe brukt eller arve, men du må kjenne setets historie og vite at det ikke har vært i en kollisjon, sier Kristin Øyen, som ikke anbefaler å kjøpe brukt bilstol fra ukjente på nettet.

Uansett skal et bilbarnesete ikke være eldre enn fem år gammelt, fordi materialet svekkes over tid.

De fleste bilbarnesetene som er til salgs i norske baby utstyrsbutikker, har tilnærmet lik sikkerhet.

Merkene HTS Besafe, Britax/Römer, Akta Graco og Maxi Cosi har alle gjort det bra i kollisjonstester.

- Burde ikke helsevesenet låne eller leie bilbarneseter til nyfødte?

- Vi tror dette er lite hensiktsmessig. Helsevesenet vil fort bli sittende igjen med utdatert utstyr, og ikke ha penger til å kjøpe nytt. Det er bedre at kommersielle aktører, som for eksempel barneutstyrsbutikker eller forsikringsselskaper, tar seg av utleie. Man bør uansett ha sørget for riktig bilsikring før babyen blir født. Hvis man ikke har det, bør man fånoen til å skaffe det før man skal kjøre hjem fra sykehuset med babyen.

Sjekkliste før kjøp og montering:

  • Er bilbarnesetet godkjent? Alt barnesikringsutstyr som selges nytt, skal være merket med godkjenningsmerke ECE Reg. 44-03 eller 44-04.
  • Isofix eller ikke? I mange nyere biler er det montert noen fester nede i selve bilsetet som bilbarnesetet kan festes i, i stedet for at du bruker bilbeltet. Dette gjør at det kjempelett å montere setet riktig, men dersom setet skal brukes i flere biler, må du i så fall sjekke at alle disse har isofix.
  • K jøpe brukt sete? Vær sikker på at setet ikke har vært i kollisjon eller blitt skadet. Pass også på at bruksanvisningen følger med, og kontroller at sømmer, belter og låser er intakt. Uansett bør ikke utstyret være eldre enn fem år gammelt.
  • Airbag i bilen? Det er ikke noe problem å montere bakovervendt barnesete i passasjersetet foran, men da må kollisjonsputen (airbagen) foran kobles ut. Dette må du normalt gjøre på verksted. Sidekollisjonsputer i baksetet har ingen betydning for montering av bilbarnesete bak.

Les bruksanvisningen

Mange som har prøvd å montere et bilbarnesete, har vel opplevd at det kan være vanskelig å få til, i hvert fall første gangen.

Det er derfor en god idé å montere setet i bilen før mor og baby skal hentes.

- Les bruksanvisningen veldig nøye, og vær sikker på at du monterer setet riktig.

Dette er det lurt å gjøre på forhånd, sier Øyen.

Og for å understreke poenget:

Da «Gravid» fikk Trygg Trafikks representant til å montere et splitter nytt bilbarnesete i en testbil, viste det seg at hun hadde gjort en feil.

I dette tilfellet hadde vi mer enn nok tid til å begynne på nytt igjen, men det er det ikke sikkert du har når du står på sykehusets parkeringsplass med en baby som illskriker.

En del av bilbarnesetene som er på markedet, består av en base som monteres fast i bilen, og en sittedel som enkelt kan tas av og på. Denne løsningen gjør at det er enkelt å få med seg bilbarnesetet ut og inn i bilen, uten at du trenger å være redd for å montere setet feil.

Les også: Søte strikkeoppskrifter

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2009, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også