Marcus og Martinus med braksuksess i Sverige

Marcus og Martinus om avgjørelsen: – Norge var for seint ute, rett og slett

MGP har fenget Marcus og Martinus helt siden de var barn, og for 12 år siden vant den sjarmerende duoen MGPjr her hjemme. Nå er tvillingene klare for finalen i «Eurovision Song Contest» – med blått og gult flagg på brystet!

<b>ELLEVILL JUBEL:</b> Marcus (t.v.) og Martinus vant overlegent i den svenske «Melodifestivalen». Nå kjemper den norske duoen mot Norge i den internasjonale finalen!
ELLEVILL JUBEL: Marcus (t.v.) og Martinus vant overlegent i den svenske «Melodifestivalen». Nå kjemper den norske duoen mot Norge i den internasjonale finalen! Foto: Claudio Bresciani / TT
Sist oppdatert

La det ikke være tvil: De eneggede tvillingene Marcus (22) og Martinus (22) Gunnarsen er og blir norske, med sin oppvekst på Trofors i Nordland.

Likevel er det Sveriges flagg som gjelder for brødrene under «Eurovision Song Contest»-finalen.

Eksplosive følelser

Duoen Marcus & Martinus vant «Melodifestivalen» i vårt naboland tidligere i år og representerer Sverige under den internasjonale finalen 11. mai i Malmö. Sverige er årets vertsland, etter å ha vunnet fjorårets finale.

Historien om de sangglade tvillingene går helt tilbake til 2012 – da de vant MGPjr med låten «To dråper vann». Det viste seg å bli starten på en eventyrlig suksess, som ikke har svekket guttenes lidenskap for MGP.

De ble slått på målstreken i fjor da de ble nummer to i den svenske finalen – mens i år gikk de helt til topps med låten «Unforgettable».

Aldri før har Sverige, som har vunnet den internasjonale finalen syv ganger, sendt et bidrag fra et annet land.

– Det er så mye følelser som har eksplodert inni meg. Jeg vet ikke hva jeg føler. Jeg vet bare at jeg er stolt over meg og min bror, sa Martinus til NRK etter seieren.

<b>MARCUS OG MARTINUS FORELDRE:</b> Pappa Kjell-Erik og mamma Gerd Anne har støttet Marcus og Martinus hele veien. Faren er tett på som manager.
MARCUS OG MARTINUS FORELDRE: Pappa Kjell-Erik og mamma Gerd Anne har støttet Marcus og Martinus hele veien. Faren er tett på som manager. Foto: Tom Hansen

Elsket av svenskene

Han håper på noen norske stemmer under den spennende finalen.

– Vi skal gjøre alle stolte. Norge betyr utrolig mye for oss. Så vi håper dere tenker det samme om oss, og at vi får en del stemmer fra dere òg, sa Martinus i intervjuet.

En som ble rørt av seieren, er den norske MGP-generalen Marte Stokstad (45) i NRK.

– Dette er stort! Nordmenn for Sverige! Her er det «payback time» for at vi fikk låne Bettan i 1985, sa Marte til egen kanal etter seieren.

Både publikum og pressen i Sverige roser den norske duoen opp i skyene.

– Svenskene elsker dem! Mange lurer på hvorfor de stiller for Sverige og ikke for Norge. De har levert på hver gjennomgang, inkludert nå, sa Helin Pakdemir, journalist i SVT Nyheter, til NRK like etter duoens opptreden.

Les også: Dette lurer du på om Eurovision-finalen

Stolt mamma

Svenskene har i lengre tid vist sin begeistring for Marcus og Martinus. Det var tydelig også da tvillingene vant svenske «Maskorama» i 2022.

Før den svenske finalen i «Melodifestivalen» hadde Marcus og Martinus god støtte fra hele familien. Lillesøster Emma (15) og foreldrene Kjell-Erik (53) og Gerd Anne Gunnarsen (50) hadde tatt turen over grensen.

Mens pappa har fulgt sønnenes karriere tett det siste tiåret, har mamma stort sett holdt seg unna rampelyset. Hun ga likevel et intervju til svenske Aftonbladet før sønnene vant den svenske finalen.

– Jeg er veldig stolt av dem, de har jobbet så hardt. Jeg blir veldig rørt og på gråten når jeg ser dem på scenen. De pleier å si at «mamma, du gråter hele tiden», fortalte Gerd Anne til avisen.

<b>STARTEN:</b> Marcus og Martinus vant MGPjr. i Oslo Spektrum i 2012.
STARTEN: Marcus og Martinus vant MGPjr. i Oslo Spektrum i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Vil bli kvitt stempel

Sønnene var elleville av begeistring etter triumfen.

– Nå skal vi feire med kompiser, venner og familie – alle vi er glad i, sa duoen til VG etter seieren, der de også varmt takket sitt svenske støtteapparat.

Det var etter pandemien at Marcus & Martinus startet på nytt, med svensk plateselskap og svensk management, noe som også sammenfalt med strategien om å ta steget over fra å være barnestjerner til å være voksenstjerner.

<b>TOK SATS:</b> Marcus og Martinus opptrådte i TV 2-programmet «Allsang på grensen» i 2013. I voksen alder hoppet brødrene over grensen til Sverige – med stor suksess.
TOK SATS: Marcus og Martinus opptrådte i TV 2-programmet «Allsang på grensen» i 2013. I voksen alder hoppet brødrene over grensen til Sverige – med stor suksess. Foto: Tom Hansen

– De har hjulpet oss veldig og fortjener å få dette tilbake, la Martinus til i intervjuet.

Han og Marcus tok et bevisst valg under pandemien om å satse i Sverige. Det har fått mange nordmenn til å lure, men i et intervju med Aftenposten kommer forklaringen.

– I Norge blir vi fortsatt sett på som tenåringsartister eller barneartister, sier Martinus.

Det stemplet har han og Marcus kjempet hardt for å bli kvitt.

Les også: NRK-ekspert: – Tror hun vinner Eurovision 2024

Åpner for Norge-deltakelse

I et intervju med Dagbladet fortalte også tvillingbrødrene at de ikke er fremmede for å representere Norge.

– Vi fikk en forespørsel om å delta i norske MGP flere måneder etter at vi hadde sagt ja til Sverige, og da hadde vi allerede laget låta til «Melodifestivalen». Så Norge var for seint ute, rett og slett, sa de.

<b>MARCUS OG MARTINUS VANT MGP JR:</b> Marcus og Martinus ble barnestjerner etter seieren i MGPjr. i 2012.
MARCUS OG MARTINUS VANT MGP JR: Marcus og Martinus ble barnestjerner etter seieren i MGPjr. i 2012. Foto: NRK

Overgangen fra barnestjerner til voksne artister har ikke bare vært enkel for tvillingene, og på nyåret skapte de spekulasjoner da de valgte å ta en pause fra sosiale medier. Duoen forklarte det nærmere i en påfølgende pressemelding:

– Vi er ikke feilfrie, og kommer sikkert ikke til å være det gjennom livet. Men én ting er sikkert, vi vil fortsette å være Marcus & Martinus, også som voksne. Vi ønsker ikke å skape skandaler i overgangen mellom ung og voksen for å holde oss relevante.

– Vår lidenskap er musikken, og det er musikken vi skal fortsette å være kjent for, forklarte Marcus og Martinus.

<b>SJARMERER SOM VOKSNE: </b>Marcus (t.v.) og Martinus har fremdeles et godt tak om publikum når de står på scenen.
SJARMERER SOM VOKSNE: Marcus (t.v.) og Martinus har fremdeles et godt tak om publikum når de står på scenen.

Spiller fotball

På fritiden henter brødrene påfyll av energi og glede på gressmatta. Marcus og Martinus har parallelt med musikken alltid hatt en stor interesse for fotball, og duoen spiller for Mosjøen IL.

Marcus var svært delaktig da laget rykket opp fra 4. divisjon til 3. divisjon i 2022.

Nå venter svenskene på at den norske duoen skal gå til topps i musikkens eliteserie!

Les også: NRK-ekspert om Marcus og Martinus og Gåtes vinnersjanser

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2024, og sist oppdatert 06/05 2024.

Les også