Kjøttkaker, brun saus og kålstuing

Kjøttkaker, brun saus og kålstuing

Kjøttkaker av den gamle, godt sorten. Her er oppskriften!

Oppskrift av: Wenche Andersen
90 minutter
Hovedrett

Ingredienser

4 porsjoner

Kjøttkaker

1.5 ts

salt

0.25 ts

pepper

0.25 ts

muskat, malt

1 krm

ingefær

2.5 ss

potetmel

Brun saus

2.5 ss

smør

5 dl

kraft

Valgfrie smakstilsetninger til saus

3 skiver

brunost

Kålstuing

1 ss

smør

3 dl

melk

Slik gjør du det:

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speding.
For best resultat er det en fordel at kjøttdeig og spedingsvæske har samme temperatur (helst kald).
Form farsen til runde kaker og stek i smør i middels varm stekepanne. Ha kakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.
Brun saus
Brun smør og hvetemel til brun saus i en gryte ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 10-15 min. Smak til med salt og pepper og en eller flere av smaktilsetningene som er foreslått i ingredienslisten.
Vil du lage en mager saus? Kok opp kraften fra kjøttkakeneeventuelt med lett brunet løk i båter. Jevn kraften med hvetemel rørt ut i litt kaldt vann til sausen får passe konsistens. Kok opp og la sausen trekke i 10-15 min. Smak til med salt og bruk eventuelt litt sukkerkølør for å få rett farge.
Kålstuing
Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm terninger/biter og kok i lettsaltet vann i 15-20 min. Hell av kokevannet. Smelt smør og rør inn hvetemel, spe med melk (varm melk gjør det lettere å få en klumpfri saus). Kok opp og la trekke i 8-10 min. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.
Vil du lage en mager saus: Visp melet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring. La sausen trekke 8-10 min. smak til med salt og muskatnøtt.
Server med kokte poteter og rørte tyttebær.

Kanskje disse også frister?