Olje til huden

Den hotteste skjønnhetstrenden akkurat nå

Disse edle dråpene gjør underverker for både huden og håret ditt.

HOT HUDPLEIE: Nå vil alle smøre huden inn med olje.
HOT HUDPLEIE: Nå vil alle smøre huden inn med olje. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert

Om du ikke har bodd under en stein den siste tiden, så har du nok fått med deg at oljer til bruk som skjønnhetsmiddel er rykende hett om dagen.

Her snakker vi oljer som hårpleie, oljer som hudpleie og oljer på både tørr kropp og i dusjen.

Noen tar steget enda lengre igjen, og til og med spiser og renser munnen med olje for å sørge for alt fra bedre helse til smøring av både hud og hår fra innsiden ut.

Mange lar seg overraske over denne trenden, og mener at det til en viss grad strider mot alt man før har blitt fortalt om hudpleie: Nemlig at oljer gir deg fet hud, fett hår og kviser. Men den gang ei!

Ifølge flere og flere eksperter kan oljer faktisk være et mirakelmiddel både for huden og håret ditt.

Nyttig og nærende

En rask runde på Google avslører tusenvis av artikler, blogger og forumer hvor fordelene ved å bruke olje som skjønnhetspleie diskuteres opp og ned i mente.

Norske eksperter er ikke overrasket over trenden.

- Det er mange grunner til at olje er bra for huden, både ansikt og kropp, sier hudpleier hos Inciderm, Anita Anker Eng, til Det Nye.

- Oljer inneholder mange nærende og nyttige stoffer for hud og hår, og mange er særlig rike på essensielle fettsyrer, vitaminer og antioksidanter, forklarer hun.

Hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell, er helt enig:

- Generelt for oljer er at de smører, mykgjør og nærer huden. De tilfører rikelig med essensielle fettsyrer som omega-oljer, og også vitamin F og E, forklarer Vendrell.

OLJER I HÅRET: Også håret ditt kan dra nytte av en god olje.
OLJER I HÅRET: Også håret ditt kan dra nytte av en god olje. Foto: FOTO: Colourbox

Gammel nyhet

Men om du tror at bruk av olje som vidundermiddel for bedre helse og skjønnhet er noe nytt, da tar du skammelig feil!

- Oljer som skjønnhetsmiddel har vært benyttet i tusenvis av år. Ulike oljer var kjent for sine helse- og skjønnhetsbringende egenskaper, men var alltid forbundet med rikdom og luksus og derfor forbeholdt de svært velstående, forklarer Vendrell.

- Både faraoene i antikkens Egypt og keisere i det gamle Romerriket benyttet oljer både direkte på huden og også til å bade i, alt i skjønnhetens navn, forteller hun.

Oljer til ansiktet

Ung, glødende hud er, ifølge nettavisen Huffington Post, hud på sitt ypperste og sunneste. Unge hudceller blir holdt sammen av rikelig med olje.

Når vi eldes, produseres det mindre og mindre olje i huden, noe som resulterer i tørrere og mindre glødende hud. Da er det lett å se hvordan det å tilføre huden oljer kan gi deg både penere og mykere hud.

Nettavisen skriver at en sunn lipidbarriere i huden forhindrer at huden blir tørr ved at fuktighet holdes «fanget» inne i huden». Når oljer påføres huden, absorberes de direkte inn i det øverste hudlaget og går straks i gang med å reparere lipidbarrieren. Det er derfor mange rapporterer synlig resultat nesten umiddelbart etter å ha prøvd ut ansiktsoljer.

Den amerikanske hudlegen David Colbert, som blant annet er grunnleggeren av den anerkjente hudpleieserien Colbert M.D. Skincare, har studert effekten av oljer i årevis og er overbevist om at oljer både kan ha en generell mykgjørende og også anti-aldringseffekt på huden.

- Mange botaniske oljer, som argan-, pasjonsfrukt- og marulaoljer, er potente antioksidanter. Andre oljer igjen er ypperlige fordi de forhindrer og demper inflammasjon i huden, som også kan være en bidragsyter til at huden eldes raskere, forklarer Colbert til Det Nye.

Hudlegen anbefaler å bruke noen dråper både morgen og kveld.

- Bruk under både dag- og nattkrem, som en ekstra boost til huden, råder han.

Ulike oljer til ulik hud

GULL FOR ANSIKTSHUDEN: 1. Trilogy Rosehip Oil, kr 399. 2. Estelle & Thild Rose Otto facial oil, kr 375. 3. Clarins Blue Orchid Face treatment oil, kr 599.
GULL FOR ANSIKTSHUDEN: 1. Trilogy Rosehip Oil, kr 399. 2. Estelle & Thild Rose Otto facial oil, kr 375. 3. Clarins Blue Orchid Face treatment oil, kr 599. Foto: FOTO: Colourbox, produsenten

Oljer har vært brukt som ingrediens i mange kremer og hudpleieprodukter i lang tid, ofte som basestoffer i emulsjoner - blandinger av olje og vann, pluss andre aktive stoffer.

- I det siste har det derimot blitt mer populært å bruke rene oljer som hudpleie. Men det er viktig å huske på at det er forskjell på oljer, og at noen passer bedre til enkelte hudtyper enn andre. Dette har blant annet noe å si i forhold til hvor hurtig de penetrerer og oljens strukturelle oppbygning, forklare Anker Eng.

Hun mener at det kan være fort gjort å gå seg vill i jungelen av oljer som finnes på markedet i dag.

- Som med alt annet man smører på huden, er det viktig å velge produkter av god kvalitet. Se etter oljer som er rene og fremstilt på en riktig måte, slik at oljens gode egenskaper er ivaretatt og ikke blitt ødelagt i prosessen, råder hudpleieren.

Vendrell er snar med å poengtere at oljer ikke er et universalmiddel hvor én type passer alle.

- Nei, valg av olje avhenger av hudtype. Har man tørr hud, bør man for eksempel velge oljer som hvetekim, avokado, olivenolje og mandelolje, men bruker man disse på en fetere hudtype, kan effekten bli fet hud med fare for utbrudd av kviser, understreker han.

På kombinert hudtype forklarer hudpleieren at det passer best med oljer fra druekjerne, jojoba og aprikoskjerne. Dette er fordi disse er lettere i konsistensen enn de ovennevnte oljene.

Eksperten råder derimot alle til å styre unna mineraloljer og lanolin (sauetalg).

- Disse legger seg som en komedogen hinne på huden og kan gi tilstopping som akne og milier. Jeg råder kunder til å unngå alle hudpleieprodukter som inneholder disse, selv i liten grad, da man kan oppleve utbrudd av kviser og uren hud, forklarer Vendrell.

Når det gjelder vegetabilske oljer, som for eksempel oliven eller kokos som jo mange også har begynt å bruke som hud- og kroppspleie, tror hudpleieren det viktigste er å passe på at man velger en kvalitetsolje som er kaldpresset.

- Dersom oljer ikke er kaldpresset er det en sjanse for at kjemikalier er benyttet i utvinningsprosessen, noe som faktisk kan ha en irriterende effekt på huden, forklarer Vendrell.

Når det gjelder eteriske oljer, som jo er mye benyttet innen blant annet aromaterapi, er disse sterkt konsentrerte og kan ikke påføres huden i rå tilstand fordi de i verste fall kan gi deg etseskader.

- Her benyttes ofte vegetabilske baseoljer som bæresubstans. De hjelper da med opptak av eteriske oljer, som ikke kan brukes direkte på egen hånd, forklarer Anker Eng.

Ikke samme effekt som moderne hudpleie

Til tross for de mange positive effektene rene oljer kan ha på huden din, er både hudleger og hudpleiere enige om at de har problemer med å konkurrere med moderne hudpleie med sine aktive og påviste effektive ingredienser.

- I dagens hudpleie, der vi ved hjelp av bioteknologi og cosemeuticals kan få multi-aktive produkter som også inneholder solfaktor, blir bruken av olje med færre ingredienser og virkemåter veldig basic, forklarer Vendrell.

- Det har effekt, men dog begrenset effekt på spesifikke hudproblemer og på anti-age, samt gir i omtrent null solbeskyttelse - som jo er alfa omega for å beskytte mot solskader, hudkreft, ujevn pigmentering og for tidlig aldring av huden, poengterer hudeksperten.

Hudlege Caroline Strandhagen ved Hudklinikken i Oslo er enig:

- Oljer vil absolutt kunne tilføre fuktighet til huden din, og i sin naturlige tilstand er disse fruktoljene absolutt hudvennlige produkter, forteller hun.

Matoljer kan også gi samme effekt, og er i tillegg lite allergene.

- Men rene oljer vil jo ikke på samme måte som kjemisk utviklede kremer kunne behandle spesifikke tilstander i huden, og bremse eller forhindre aldringstegn, sier Strandhagen.

- Det finnes jo ingen aktive ingredienser i disse, så annet enn å være fuktighetsgivende, er det ikke så veldig mye annet disse vil kunne tilføre huden din, legger hun til.

Oljer i håret

I likhet med oljer til ansiktshuden, har også oljer til håret de siste årene blitt litt av en hit. Mange var skeptiske og redd for fett og tungt hår, men stadig flere har latt seg overbevise.

- Oljer er noe alle som ønsker et sunt, langt hår burde bruke jevnlig som et leave-in produkt, sier frisør og art director Andre Auster hos Auster Salon and Academy.

- Håroljene på markedet i dag er svært enkle å bruke og gir et raskt resultat. Etter å ha vasket og håndkletørket håret, er det bare å ta en liten mengde hårolje i håret og fordele dette jevnt fra ørene og ned.

Auster påpeker at det er liten vits i å påføre oljen nær hodebunnen siden håret der ofte får nok næring av de naturlige oljene som finnes i hodebunnen din.

- I tillegg kan olje helt nede ved hodebunnen gjøre at håret ser fett ut, spesielt for de med fint, nordisk hår. Ta spesielt hensyn om du i utgangspunktet sliter med fet hodebunn, råder han.

Auster sier at en liten dråpe i mandelstørrelse holder i massevis - det er viktig å ikke ta for mye av gangen. Den overflødige oljen vil da bare legge seg utenpå hårstrået og få det til å se fett ut.

Superoljen

Håroljer kommer i mange forskjellige versjoner, og ifølge eksperten er det viktig å velge riktig olje ut fra hvilke effekt man ønsker.

- For nordiske, fine hårtyper ville jeg valgt en olje som ikke tynger og som inneholder pleiende ingredienser i tillegg til vannløselige silikoner, forklarer Auster.

- Riktige type silikoner jobber sammen med de pleiende ingrediensene og gir en kjempegod synergieffekt ved å forsegle hårstrået og i tillegg tilføre pleie, legger han til.

Det er særlig arganolje, som den ikoniske Maroccan Oil som kjent inneholder, som har blitt selve it-oljen når det gjelder håret.

- Denne oljen har en mykgjørende og nærende effekt på håret. Arganolje har ekstremt høye nivåer av E-vitamin og essensielle fettsyrer, forklarer Auster.

Ifølge nettstedet Youbeauty, har oljen også dokumenterte egenskaper som gjør at den egner seg ypperlig å bruke på blant annet arrvev i huden.

Bytt ut dusjsåpe med olje

Det er ikke bare ansikt og hår som drar nytte av en god olje, kroppen din vil også takke deg om du dropper såpen til fordel for noen gylne dråper.

- Mange, spesielt de som sliter med tørr hud, kan absolutt dra nytte av å bruke olje på kroppen i stedet for «vanlige» kroppskremer og lotioner, sier hudterapeut og ernæringsfysiolog ved Dr. Bondeviks Hudklinikk og Kosthjelp.no, Mona Wahr-Hansen Ottho.

- Og bytt gjerne også ut dusjsåpen med en dusjolje, som er like rensende som såpene, bare mer nærende for huden i tillegg, legger hun til.

HÅROLJER, FRA VENSTRE: Redken All Soft, kr 299. Schwarzkopf Gliss Daily Oil Elixir, kr 90. L'Oréal Professionnel Mythic Oil, kr 225. Moroccan Oil Moroccan Oil Treatment, kr 299. Define Moroccan Argan Oil Treatment, kr 93. L'Oréal Elvital Extraordinary Oil, kr 99.
HÅROLJER, FRA VENSTRE: Redken All Soft, kr 299. Schwarzkopf Gliss Daily Oil Elixir, kr 90. L'Oréal Professionnel Mythic Oil, kr 225. Moroccan Oil Moroccan Oil Treatment, kr 299. Define Moroccan Argan Oil Treatment, kr 93. L'Oréal Elvital Extraordinary Oil, kr 99. Foto: FOTO: Produsenten

Vanlig dusjsåpe inneholder ofte sodium lauryl sulfate, et stoff som er kjent for å kunne tørke ut huden

- Men denne ingrediensen finner man sjelden i dusjoljer, noe som gjør at oljen i mye større grad holder på fuktigheten i huden, er med på å pleie den og gjør den myk og smidig, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

Mange kan til og med droppe å bruke en krem etter å ha brukt olje i dusjen, da huden føles som den har fått nok fukt, og er myk og smidig.

Men sjekk ingredienser, spesielt om du sliter med hud som er fet.

- Dropp mineraloljer, da disse kan virke fortettende på huden, råder Vendrell.

Les også:

Denne tabben gir deg grønn hud

Derfor bør du skrubbe ansiktet ditt

Advarsel: Du blir avhengig av dette skjønnhetstrikset

PÅ KROPPEN: Dropp bodylotion og såpe til fordel for oljer. 1. The Body Shop Mango Beautifying Oil, kr 179.  2. L'occitane Almond supple skin oil, kr 359. , kr  3. Hårologi Norwegian body oil, kr 257. 4. Nivea Pampering shower oil , kr 49.
PÅ KROPPEN: Dropp bodylotion og såpe til fordel for oljer. 1. The Body Shop Mango Beautifying Oil, kr 179. 2. L'occitane Almond supple skin oil, kr 359. , kr 3. Hårologi Norwegian body oil, kr 257. 4. Nivea Pampering shower oil , kr 49. Foto: FOTO: Colourbox, produsenten

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også