Oppskrift på boller

Slik lager du perfekte boller

Denne oppskriften på boller gir perfekt resultat.

Sist oppdatert

– Alle kan lage boller, men ikke alle kan boller som dette her, sier Marit Røttingsnes Westlie.

Hun jobber som matblogger under navnet «Fru Timian» og har gitt ut en rekke kokebøker.

– Nå kan du også få perfekte boller. Sjekk ut videoen og bruk framgangsmåten nedenfor, sier hun.

Smuldre sammen smør og hvetemel

Smuldre sammen smøret og mesteparten av hvetemelet, enten for hånd eller i en food processor. La litt av melet være igjen for tilpassing av deigen etterpå.

Ha i sukker, bakepulver, salt og tørrgjær, hvis du bruker det. Ferskgjær smuldrer du opp og rører ut i melken først.

Tilsett melken i en stråle mens mikseren går på middels hastighet. Elt deigen sammen til den blir blank og glatt.

Dette trenger du til å lage boller

100 g smør, romtemperert

ca. 575 g hvetemel

90 g sukker

½ ts bakepulver

¼ ts salt

1 pk gjær for søte deiger, fersk eller tørr

3 ½ dl melk, 37 grader

ev. rosiner

1 egg til pensling

Forheving av bollene

Legg et kjøkkenklede over bakebollen og la deigen heve på et lunt og varmt sted til den har blitt dobbel så stor. Det tar omlag 45 minutter. I mellomtiden legger du bakepapir på et stekebrett.

Rull ut boller

Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Vil du ha rosiner i bollene, drysser du det over deigen og elter dem inn nå før du deler deigen opp i 20 like store biter.

Rull hver deigklump ut til en bolle og sett den over på stekebrettet.

Etterheving og steking av bollene

Legg kjøkkenkledet over bollene og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader.

Visp sammen egget og pensle bollene før du setter dem inn på nest nederste rille i stekeovnen.

Stekes i 12-14 minutter, til de er fint brune på oversiden. Sjekk undersiden av bollene for å se om de er gjennomstekte. Legg bollene over på en bakerist til avkjøling.

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2009, og sist oppdatert 19/02 2020.

Les også