De blå sidene

Vi var utslitte og trengte hjelp med barnet vårt. Svigermor gjorde alt verre

Svigermor gjorde en vanskelig situasjon verre. Var kravene hennes urimelige?

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Publisert

Mikkel var febervarm da vi våknet. Jakob og jeg hadde blitt foreldre til vår lille gutt halvannet år tidligere, og det var definitivt det fineste som hadde skjedd i vårt liv.

På den annen side ble vi overrasket over hvor mange sykedager Mikkel hadde hatt etter at han hadde startet i barnehagen.

Jakob og jeg hadde begge jobber hvor det var komplisert å måtte melde avbud fordi vi hadde et sykt barn, så fraværet var en stressfaktor i hverdagen vår.

Heldigvis bodde Jakobs mor ikke langt fra oss, så Jakob ringte henne for å spørre om hun kunne trå til.

En halvtime senere sto svigermor ved inngangsdøren vår klar til å passe Mikkel. Vi var dypt takknemlige for at hun kunne, noe vi begge viste vår store takknemlighet for.

Den ettermiddagen fikk Jakob og jeg en felles SMS fra henne:

«Jeg har kjøpt et skap på nettet. Jeg må ha det hentet og båret opp trappene til meg, hvor også det gamle skapet må bæres ned og kjøres bort. Dette skal skje på søndag morgen. Jeg regner med hjelp fra dere.»

Jakob og jeg var begge litt rystet. Adressen der skapet skulle hentes, var ganske langt unna, og dette ville ta mye av søndagen. Det var den eneste dagen i uken da vi alle kunne være sammen som familie.

Vi var også begge utslitte etter nok en uke med sykt barn. Vi følte at hun burde ha konsultert oss før hun inngikk henteavtalen, slik at vi i fellesskap kunne finne en dag som passet inn i planene våre.

Jakob endte derfor opp med å melde pass og foreslo at hun i stedet spurte sin fortsatt barnløse bror om hjelp.

Les også (+): Jeg har ett problem i livet mitt. Det er ekskona til mannen jeg elsker

Avslo uten grunn

Uken etter var Mikkel syk nok en gang. Denne gang hadde han diare, og både Jakob og jeg hadde svært viktige møter på jobben som krevde at vi var til stede.

Jakob tekstet derfor sin mor og spurte om hun kunne hjelpe. Han fikk en veldig kortfattet SMS tilbake hvor hun avslo uten å gi noen grunn.

Vi endte opp med å måtte dele arbeidsdagen mellom oss, slik at hver enkelt av oss kunne være på jobben på de tidspunktene som var de viktigste.

Mikkel sov dårlig om natten i de periodene han var syk, så vi var allerede i utgangspunktet slitne på grunn av søvnmangel.

Det gikk ikke mer enn noen få dager før vi måtte be svigermor om hjelp igjen.

Nå fordi vi hanglet alle tre, og Jakob og jeg hadde mye å ta igjen på jobben. Igjen nektet svigermor uten en begrunnelse.

Neste gang vi måtte kontakte henne, var hun derimot klar i sin tale. Hun ville stille hvis Jakob kjørte henne hjem og satte opp noen hyller på kjøkkenet hennes.

Med andre ord, hun ville bare hjelpe hvis vi også hjalp henne. Vi diskuterte mange ganger om hennes krav var rimelige eller ikke. Vi kunne forstå at det burde være en gjensidighet i en familie.

Samtidig var vi og svigermor på helt forskjellige steder i livet. Jakob og jeg gjorde alt vi kunne for å få endene til å møtes, mens hun var pensjonist og hadde tid.

Les også (+): Jeg var 17, han var 33. Det tok mange år før jeg innså at jeg var fanget i et usunt forhold

Mottjeneste

Lørdagen etter dro vi til svigermor for å snakke med henne om hvordan vi kunne hjelpe hverandre på best mulig måte i fremtiden.

Vi måtte imidlertid bare innse at hun lot seg ikke rikke. Svigermor mente at en tjeneste måtte utløse en mottjeneste.

– Vi vil gjerne hjelpe deg, men nå vil det nok være en periode hvor du hjelper oss litt mer enn det vi kan gjengjelde. Er ikke det naturlig?

Jakob minnet også på at hennes egen mor hadde kommet hver morgen for å hjelpe til, da Jakob og hans bror var små.

– Det var noe annet. Du gikk ikke i barnehagen, sa svigermor.

– Nei, men du hadde heller ikke heltidsjobb, sa Jakob.

Jeg bet meg i tungen for ikke å si det jeg tenkte på. At hun en dag kunne komme i den situasjon hvor alderdommen tok over – og hvem skulle hjelpe henne da?

Hvis hun var svekket, ville jo hun ikke ha noen mulighet for å gjengjelde tjenestene.

I stedet ga vi opp. Vi var veldig skuffet over hennes innstilling, men hun ønsket ikke å se problemet fra vår side. Hun insisterte på at vi måtte hjelpe henne like mye.

Vi har nå gjort en avtale med en ung jente som har sabbatsår fra sin utdannelse og som kan hjelpe oss når det brenner.

På den måten betaler vi oss ut av problemet, selv om vi egentlig ikke har råd til det. Til gjengjeld koster det oss langt mindre på den emosjonelle kontoen enn da vi prøvde å overtale svigermor.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på «De blå sidene» i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2024.

Les også