Bunad og arveloven

Søsteren fikk bunaden av mor rett før hun døde. Gave eller forskudd på arv?

– Det er jo snakk om store verdier. Jeg mener det må regnes som forskudd på arv, mens søsteren min mener det var en gave. Hvem har rett? spør kvinne. Les hva advokaten svarer.

Pluss ikon
<b>BUNAD OG UENIGHET OM ARV: </b>Når søsteren fikk bunaden av moren rett før hun døde, skal det da regnes som en gave eller forskudd på arv?
BUNAD OG UENIGHET OM ARV: Når søsteren fikk bunaden av moren rett før hun døde, skal det da regnes som en gave eller forskudd på arv? Foto: Illustrasjonsfoto Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi er tre søsken som akkurat har vært igjennom et arveoppgjør etter min mor. Da fant jeg ut at min mors bunad med sølv, den som alle vi tre søstrene kunne ha ønsket oss, hadde mor gitt bort til den yngste av oss kort tid før hun døde. Det kom som en overraskelse på oss andre to!

Vi mener det må regnes som forskudd på arv, mens hun som fikk bunaden, mener det var en gave. Hvem har rett?

Bunaden har jo ikke bare affeksjonsverdi, men også høy økonomisk verdi, så vi vil gjerne vite hva som er juridisk riktig her. Hadde mor i det hele tatt lov å gi bunaden til henne, uten å snakke med oss andre døtrene først?

For ordens skyld kan jeg nevne at mor ikke hadde skrevet testamente, og hun satt i uskiftet bo etter min fars bortgang.

Hilsen storesøster

Svar:

Hei!

Her er det flere ting å ta stilling til;

  1. Hadde mor lov til å gi bort bunaden?
  2. Gitt at hun hadde lov til det, er dette en gave eller forskudd på arv?

Lov til å gi bort bunaden?

Det første punktet gjelder om disposisjonen var innenfor den rådighet moren deres hadde når hun satt i uskiftet bo.

EKSPERTEN: Anders G. Haug er advokat hos Advokatfirmaet Dehn.
EKSPERTEN: Anders G. Haug er advokat hos Advokatfirmaet Dehn. Foto: Elin Eike Worren

Når man sitter i uskiftet bo, er det noen begrensninger. Man kan ikke gi gaver som «står i misforhold til formuen i uskifteboet». Det betyr at gaver av en viss størrelse, ikke er tillatt.

Hva som står i «misforhold til formuen», kommer an på hva formuen er. Ved stor formue skal det mer til enn ved liten formue. Hvis gaven passerer 10 % i verdi av den totale formuen, er man i faresonen for at gaven er for stor.

Selv om en bunad med sølv kan være verdt mye, vil den sjelden utgjøre over 10 % av den samlede formuen i boet. Og da er det i så fall en disposisjon mor hadde lov til å gjøre.

Skulle gaven være så stor at den rammes av lovens forbud, er det uansett ikke selve gjenstanden man kan kreve tilbake, kun verdien av gjenstanden. Loven tar ikke hensyn til at enkelte gjenstander har affeksjonsverdi utover vanlig markedsverdi.

Forskudd på arv eller gave?

Det andre punktet gjelder om dette var en gave, eller forskudd på arv. Underforstått at dersom det var forskudd på arv, skal de andre barna kompenseres ved den endelige arvefordelingen.

Den nye arveloven, som gjelder for disposisjoner foretatt etter 1. januar 2021, fastslår at når et barn har mottatt noe fra en forelder, må det være eksplisitt erklært som en betingelse fra forelderen at dette skal avkortes i arven. Hvis det ikke ble erklært noe slikt da ytelsen ble gitt, regnes det som en gave som ikke fører til avkortning i arv.

(For ordens skyld; i gammel arvelov, som gjelder for disposisjoner foretatt før 31. desember 2020, trenger ikke betingelsen ha vært satt på gavetidspunktet. Betingelsen kan ha kommet senere).

Det betyr; hvis mor ikke eksplisitt uttrykte at verdien av bunaden skulle avkortes i din søsters arv, så skal den heller ikke det. Da er det gitt en gave, og øvrige arvinger har ikke noe krav mot den som fikk gaven.

For ordens skyld: spørsmålet ditt kunne også reist problemstillingen om livsdisposisjon/dødsdisposisjon. Ut ifra beskrivelsen i ditt spørsmål, kan vi gå ut ifra at dette var en livsdisposisjon, det vil si en disposisjon som får virkning mens arvelater fortsatt lever. Da er det ikke noe krav til at dette var bestemt i et testament.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Mer fra Klikk+: Samleside | Underholdning | Historier

Denne saken ble første gang publisert 08/05 2024.

Les også