gave til konfirmasjon

Konfirmasjonsgave: Vi ga broren penger. Kan vi gi søsteren en mye dyrere bunad?

– Eller må verdien på gavene til våre barnebarn være lik? spør en bestemor. – Hvis vi gir henne bunad, bør vi da gi en ekstra pengegave til broren? Familieterapeuten gir råd.

Pluss ikon
<b>BUNAD TIL KONFIRMASJON:</b> En bunad er dyr, så hvis man gir det i gave til det ene barnebarnet, bør de andre barnebarna som heller ønsker seg penger, få et tilsvarende beløp i gave?
BUNAD TIL KONFIRMASJON: En bunad er dyr, så hvis man gir det i gave til det ene barnebarnet, bør de andre barnebarna som heller ønsker seg penger, få et tilsvarende beløp i gave? Foto: Illustrasjonsbilde NTB
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Barnebarnet vårt konfirmerte seg for tre år siden, og siden han ønsket seg penger i konfirmasjonsgave, ga vi han en pen sum. Nå skal søsteren hans konfirmere seg, og hun ønsker seg bunad.

Derfor har de andre besteforeldrene hennes nå spurt oss om vi skal spleise på bunad til henne. Vi synes det er en god idé, men problemet er at det vil koste en god del mer enn det vi ga i konfirmasjonsgave til broren hennes for noen år siden. Hva gjør vi?

Vi vil gjerne spleise på bunad til henne, men bør vi da kanskje gi en ekstra pengegave til broren? Slik at det blir likt? Vil jo ikke forskjellsbehandle. For hva om dette skaper splid blant søskenparet?

Hilsen farmor

Svar:

Hei farmor!

For en flott gave dere skal gi. Det er veldig gøy å kunne gi en bunad som konfirmanten ønsker seg.

Du beskriver et dilemma om at bunaden vil koste mer enn gaven til broren, som konfirmerte seg for noen år siden. Du er opptatt av rettferdighet, likeverdighet og harmoni mellom søsknene, og det er en veldig fin tanke.

Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Ved å unngå forskjellsbehandling viser du at du verdsetter begge søsknene like mye og ønsker å behandle dem rettferdig. Det er forståelig at du ønsker å behandle søskenparet rettferdig, og unngå å skape splid mellom dem.

Ekstra pengegave

Dere kan gi en ekstra pengegave til broren for å kompensere for den ekstra kostnaden av bunaden til søsteren. Det er likevel viktig å fortelle til begge hvorfor dere velger å gi en ekstra pengegave til broren. På den måten kan du forklare begge to at det ikke handler om favorisering, men om å sikre at begge blir behandlet likt og rettferdig.

Det å behandle noen rettferdig handler ikke nødvendigvis om å gi nøyaktig like gaver eller behandling, men om å vise omsorg, kjærlighet og respekt på en måte som er meningsfull.

Ikke likt, men greit

Du kan også velge å la gavene være som de er, og snakke ærlig med hver av dem. Da kan dere fortelle at den ene fikk penger fordi det var det han ønsket seg, og at den andre får bunad fordi det var det hun ønsket seg.

Det er også helt greit å være ærlig om at summen ikke er lik. På den måten har dere mulighet til å avverge følelsen av urettferdighet. Dere vil også vise dem omsorg og respekt.

Det er viktig at barn og unge lærer og forstår at det kan være forskjeller i hvordan mennesker behandles, eller hva de får i gaver.

Det er ingen fasitsvar på dilemmaet ditt. Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med konfirmantene, kanskje de selv har noen tanker om dette med gaver?

Noen ganger kan vi voksne tenke at noe er urettferdig, mens barn og unge har en helt annen oppfatning.

Lykke til!

Hilsen familieterpateut Stine Hagen

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning | Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2024.

Les også