Test av håndsager

Vi har testet 14 håndsager

Vi har testet 14 sager fra en femtilapp opp til nesten fem hundre kroner. Her er den beste.

STOR TEST: Vi har testet 14 håndsager.
STOR TEST: Vi har testet 14 håndsager. Foto: FOTO: Øivind Lie
Sist oppdatert
TESTERNE: Mats Eriksen og Johan W. Schioldborg
TESTERNE: Mats Eriksen og Johan W. Schioldborg Foto: FOTO: Øivind Lie

Håndsagtyper

For normalt tømrerarbeid snakker vi om tre forskjellige typer håndsager.

Kappsag: Denne er beregnet på kapping av trevirke på tvers av fibrene. Tennene har knivlignede tannspisser med to små slipekanter som møtes i en spiss. Annenhver tann er bøyd (vikket) til høyre og annenhver til venstre, slik at saga skjærer på begge sider av sagsporet. Slike sagtenner skjærer i begge retninger, men best når saga blir ført framover.

Kløyvesaga: Dette er en spesialsag for (kløyving) saging på langs av trefibrene. Ikke så mye i bruk etter at de elektriske sagene gjorde sitt inntog. Tennene på kløyvesaga er formet som små hoggjern som skaver bort treet når man skyver saga. Denne tannformen arbeider bare når saga blir ført framover, men til gjengjeld er den svært effektiv.

Universalsaga: Denne saga har tenner som ligger mellom tannformen til kløyvesaga og kappsaga. Det gjør den egnet til både kapping og kløyving. Tennene er skråfilt som på kappsaga, men heller mer fremover som på kløyvesaga.

Tanntetthet: Når vi sager i grovt og kanskje fuktig trevirke produserer sagtennene mye spon. Her må derfor velge en grovtannet sag. For normalt tømrerarbeid vil det si 7-9 tenner per tomme.

Kilde: Tømrerteori/Anders Frøstrup/Universitetsforlaget

Tidligere har vi testet kappsager, sirkelsager og motorsager, men selveste håndsagen har vi ikke prøvd før nå.

Vi har testet 14 sager, fra de billigste standardtypen til noen ganske avanserte varianter som har blitt lansert de siste årene.

Dette har vi lagt vekt på:

Tanning

Du kan selvsagt kjøpe flere sager. En med fin og en med grov tanning, og en til kapping og en til kløyving, men de fleste av oss nøyer oss med en sag. Derfor har vi sett etter den saga som kan brukes til alle typer jobber. Gjerne med det vi kaller en universaltanning.

Det beste er en sag som gir et fint snitt, som samtidig er effektiv. Det er selvsagt umulig å få til begge deler, men noen av sagene er ganske nære. Det betyr at du kan skjære fine snitt, samtidig som du kapper en to-fire med noen raske drag.

Presisjon

Det er vanskelig nok å skjære rett med en håndsag, så derfor er det om å gjøre at produsentene gjør alle de små grepene som skal til for at dette blir enkelt. Da snakker vi først og fremst om et stivt blad og dernest at grepet er utformet slik at det er lett å styre bladet. Likeledes er det bra med litt tyngde i håndtaket slik at saga får god balanse.

Grepet

Grepet bør ikke være for glatt og det må være utformet slik at det liger godt i hånda, med god støtte.

Kvalitet

Her har vi vurdert den generelle byggekvaliteten på saga. Da snakker vi først og fremst om kvalitet på materialene som er valgt. Spesielt i grepet, men også stivheten på bladet. Vi har også sjekket om forkanten på grepet er nitti grader på bladet, uten at det har blitt tilllagt så stor vekt.

Samme sag

Saga fra Maxbo, Clas Ohlson, Kellen er produsert av Bahco og tilsvarer den modellen de kaller Prize Cut.

Testerne

Testen er utført av Mats Eriksen og Johan W. Schioldborg, henholdsvis tømrermester/byggtekniker og lærling hos Tømrermester Kjetil Eriksen

Poeng

Poengskalaen går fra en til seks der seks er best. Normalt fordeler poengene seg fra to til fem, kun i helt spesielle tilfeller deler vi ut en eller seks.

Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook og besøk Verktøyforumet.

Les også:

Test av hammere

Test av kløyveøkser

Tips til deg som snekrer alene

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også